ОРЕНДА или ИМЕТО НА БОЖЕСТВЕНАТА СИЛА ПО НАШИТЕ ЗЕМИ!

Ще започна с моята първа среща с Оренда. Беше отдавна…Бях абсолютна отдадена на Тай дзи цюан и предана на Рейки!
Но вече бях започнала с проучванията си на Българското обредно наричане и окултното във фолклора ни. Един ден видях символите Оренда. Разтърсиха ме…и…ги отрекох! Категорично!

След време разбрах, че и аз бях попаднала в идиотската «схема на авторитета». Просто човекът, който ми ги показа ми беше толкова близък, че изобщо не го погледнах сериозно. Даже започнахме да се караме))) Той беше убеден в истината на този път, а аз заета да повтарям цитати от стари духовни «проверени» учения. Каква загуба на време!!!

После започнах тайничко от него да пробвам…И така започна голямото приключение. Търсенията ми по българската следа се оказа на абсолютно прав път! Та Оренда беше Самата Магия!
Всичко, което Е, съм!
Всичко, което съм, Е!

Това беше словесния ключ (манДата) на първия символ, който видях!
Универсалните символи Оренда са 12. Те са «живи». Представляват Био Органична Геометрия (Б.О.Г.)
Когато човек, не познаващ символите, застане пред тях и не знае имената им, той избира чисто интуитивно символа-ключ към собствената си сила. Виждала съм го стотици пъти и винаги е било абсолютно точно!
Какво всъщност е Оренда? Енергия, разбира се.
Някои я наричат Дъхът на Бога, други Небесен водач.
Дали Оренда е българската енергия? Това е любимият ми въпрос!
Дали Рейки е японската енергия?
НЕ!
Ки, Ци, Чи, Ла, Хварно, Светия дух, Прана…Всичко това са имена на Божествената енергия.
И не щеш ли се оказа, че и по нашите земи тази енергия е имала име! Още преди векове…още по азиатските ни земи…
Даже сме го учили в училище, помните ли? «Хан Крум изпива от чашата-череп на император Никифор личната му Оренда – магичната сила, в която вярвали прабългарите…» Но за това по-надолу.
И както всеки народ и всяка религия защитава своята философия и има различни практики, така и българите много отдавна са познали онази Висша движеща сила!
Преди време много се ядосвах, че на всякакви духовни практики в България, хората работят с Прана, с Рейки и всевъзможни «енергии» следвайки с настървение западни и източни учители. После разбрах простичкото обяснение на този абсолютно български феномен… Много съм писала по темата и няма да пиша пак!
Искам само да кажа, че няма нищо по-страшно за една вяра и за една земя от това, да бъде забравена! Битките срещу нея и злите езици са само знак, че тя съществува! Но когато народа полека забравя езика си, когато спре да отдава почит на собствените си свети места, когато спре да чете авторите си и дори забрави името на Силата и Корените си, това е началото на края!
ОРЕНДА Е ИМЕТО НА БОЖЕСТВЕНАТА СИЛА НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!
Когато се работи с Оренда се използва и вибрацията(трептенето) на самото име, което при духовна практика води до по-бързо и по-дълбоко «свързване». Освен това при работа с Оренда се отчита Изборът на душата ТУК И СЕГА, В ТОВА ПРЕРАЖДАНЕ, КЪМ ТАЗИ ЗЕМЯ!
Когато работя с Оренда, Наричането и Сбъдването се случват.
То е като дълбоката ОРАН. Обръща всичко и засятото семе покълва по-здраво и по-бързо.
И така, както Рейки е неотлъчно свързана с Японската земя и носи нейната философия , така Оренда е здраво свързана с българските ни корени. И символите идват не случайно на тази земя. Това разбира се, не означава че с всяко едно понятие или символ не може да се работи навсякъде и от всички! Означава само, че КАМЪКЪТ СИ ТЕЖИ НА МЯСТОТО!
Преди две години един възрастен човек в село Длъжко(ама, че име, нали?) ми каза, че на Преображение си познал Орендата. Неговият дядо му казал, че на 40 години, мъжа влиза в силата си. Тогава на Преображение, трябвало да застане по изгрев с чиста, бяла риза и когато изгрее Слънцето, да отреже «старата си сянка» и да «посрещне»Орендата си. Така се наричали Силата да ореш земята си и Мъдростта да отчуваш челядта си…
За това, когато по време на Наричане правя мълчана вода, вътре полагам 12 символа Оренда. И когато Тайнството «се завърти» всеки добросторник намира верния си ключ в Оренда. Винаги!

С риск този материал да стане доста дълъг, ще публикувам някои неща, които са исторически източници. Те ще бъдат безкрайно любопитни за търсещите хора и прекрасен повод за част от «завършилата търсенията си духована общност» да отрече Силата и Смисълът на Оренда.
Приятно четене и на едните и на другите! А на тези, които ще спрат дотук, благодаря ви за отделеното време!

«…В българската историография има няколко недвусмиленни съобщения за съществуването на обичай при българите, да се изработват ритуални чаши от черепа на убит прочут неприятел (пълководец, император или известна духовна личност), за да бъде «взета» Орендата му.
Първото съобщение е от византийския хронист Теофан, който е съвременник на Кан Крум Страшни (803-814 г.) от българския род Дуло. По повод победата му над византийския император Никифор, той пише следното:
„Крум като взе тялото на императора Никифора, отсече му главата…След това обаче той взе главата, отряза темето и като го облече отвън със сребро, служеше си с него като с чаша и като наливаше вино, гордеейки се, даваше на славянските вождове, които бяха около него да пият…“ .
Както виждаме тук е предадено в детайли точно от коя част на черепа се изработва ритуалната чаша и по какъв начин се обковава с благороден метал.
Второто съобщение е от византийския хронист Георги Акрополит във връзка с пленяването на латинския император Балдуин Фландърски от цар Калоян (1197-1207 г.), след разбиването на латинските рицари от българите при Одрин в 1205 г.:
„… Самият им император Балдуин бил пленен от тях и бил откаран вързан при царя на българите Йоан (Калоян). Той отсякъл главата му и я превърнал в съд за пиене…“.
Третото съобщение е особенно интересно, защото е предадено от очевидец и с много големи подробности. То е дадено от чешкия рицар Милохнев, владетел на замъка Дуб. През 1217 г. той се включил в кръстоносния поход на маджарския крал Андрей II, за да получи рицарско достойнство и да участвува при освобождаването на Светите места. ….На връщане през България, Милохнев бил тежко ранен от мечка и лекуван в дома на българския боил Богорис. Когато оздравял, Милохнев и Богорис били поканени на тържество при един от ловните приятели на българина. Всички били наредени в кръг около трапезата. Изведнъж рицарят с изумление видял, че в стаята бил внесен „сребърен похар“, т.е. чаша направена от човешки череп. Преминавайки от ръка в ръка, всеки от присъстващите отпивал глътка от питието в нея. Милохнев обаче бил обхванат от ужас и отблъснал чашата. Присъстващите българи веднага скочили с извадени мечове и щели да отрежат главата на чеха, ако Богорис не се намесил. Българинът се опитал да обясни на чеха, че е голяма чест за дедите ни да предложат вино на гостите си от посребрен череп на прочут неприятел и да споделят силата на неговата Оренда!
Според Слави Дончев (доклад на Втори международен конгрес по българистика) и Анани Стойнев (Българска митология. Енциклопедичен речник), Мадарският конник държи в дясната си ръка чаша – череп като символ на канската (императорската) сила(орендата) при българите.
Обичаят да се изработват ритуални чаши от черепи, при древните българи има магическо значение и е свързан с религията им. От векове българите знаели, че цялата Вселена е дело на една особена свръхестествена сила, която не се персонифицира от някое конкретно божество. Назовавали я с името Оренда! Всеки човек, бивайки част от тази сила, притежавал Лична Оренда. И тази сила можела при смъртта да преминава от човек в човек . Китайците наричат тази сила или вътрешна енергия – Ци, в Индия я наричат – Прана, в Тибет – Ла, в Япония – Ки и т.н. Съвременната наука също признава съществуването на този особен вид енергия, която има плазмено-електромагнитен или полеви характер, действуваща на субатомно ниво. С тази енергия са свързани и редица психически и физически феномени като: телепатия, ясновидство, телекинеза, психометрия, лекуване с ръкополагане, левитация, психотронни въздействия.
Някога за «средище» на орендата у живите същества се смятала теменната част на главата. В основата на обичая с чашите-черепи лежи именно свещенността на главата. Смятало се, че който пиел от такава чаша, изработена от черепа на необикновен човек със силна оренда, увеличавал своята жизнена сила многократно.
Както вече изяснихме ритуалните чаши-черепи не се изработват от целия череп, а само от неговата горна част (темето). Тази връхна част на главата наричана „корона“ е особенно почитана от българите и за това в присъствие на върховния владетел – кана те сваляли калпаците си.
…В индийските езотерични учения върхът на главата се нарича „сахасрар“ („хилядолетния лотос“), който представлява най-висшия енергиен и духовен център в тялото на човека. В китайската медицина на върха на главата се използва една от най-важните енергийни точки в акупунктурата…
…Силата на Оренда в тангризма е свързана с духовните практики на българските жреци-колобри и „пътуванията“ им в духовния свят.
Вероятно от пиенето с ритуална чаша-череп идват и българските думи: „черпак“, „чебур“, „черпя“, „почерпка“, „изчерпвам“; свързани с черпене (като източник) и ритуална гощавка свързана с общо пиене от съд, приобщаваща или посвещаваща участниците в дадената духовна традиция…
Прословутите символни трепанации на черепите, извършвани от древните българи, са представлявали явно част от ритуал на Силата с Оренда.
Обичаят с чашите-черепи е отбелязан при: траките, скитите, печенегите, масагетите (саките), тибетците, хуните, индоарийците, келтите, германските племена и лангобардите. Обичая липсва при славяните, гърците, китайците и повечето народи от Западна Европа.
При траките този обред е свързан със случаите на сключване на договорни отношения, като част от ритуалността на приемане в мъжките военни съюзи и награда за извършен подвиг.
В Индия, Хималаите и Тибет ритуалната чаша, направена от човешки череп се нарича габала (габал или капала). Тя се използва в Шиваистките и тантристките индийски култове, а също и в старата тибетска религия Бон (Бонпо). Всички тези култове са от предбудисткия период (т.е. отпреди VI в. пр. Хр.) и представляват древна традиция. По-късно габала добива приемственност в тантричния будизъм и ламаизма.
Габала е олтарна вещ и в храмовете заедно с мандала (мистична диаграма на космоса) стои отдесно на жертвеника.
Ритуалната чаша от човешки череп и силата, съдържаща се в нея се използва при посвещаване в дадена духовна традиция и символизира временния живот на човека на земята, а също и отказване от всички видове съществувания в самсара (непрекъснатата верига от прераждания)…»

из сравнително изследване на Д. Александров
Институт по интердисциплинарно българознание – „Велики Преслав“

О, колко страшно и варварско, нали?! Разбира се, всичко се развива. Вярата , религията и духовните практики също. И ето ни днес с Българското обредно наричане, което е концентрирана медитативна практика и символите Оренда, отключващи животворящата енергия!
Съвременните практики на Оренда представляват осъзнато използване на Концентрираното намерение за съществуване + Синхронизацията с Вселената!
Дъхът на Бога! Онази сила, която ИЗ ДЪХВАМЕ, когато умираме. Оренда!
Знам, че вече доста хора работят с Оренда! Това ме изпълва с надежда и радост! И ми дава сила да продължа!

БЛАГОДАРЯ НА ВСЕКИ, ПРОЧЕЛ ТОЗИ ТЕКСТ ДО КРАЯ!
Да пребъдат българските му корени!
Вальо, обичам те! Благодаря ти!

 

Всички текстове и изображения в този уебсайт са предмет на авторско право, собственост на Розмари Де Мео!

Споделяне:
 • 80
 •  
 •  
 •  

3 коментара

 1. Диляна Илиева 23/02/2017 в 12:07 - Отговори

  Здравейте Розмари! Имам един въпрос към Вас. Ще се радвам ако ми отговорите, защото мисля, че най-добрия отговор ще получа от Вас. Живея в Германия от 3 години със съпруга ми и двете ни дъщери.За Оренда научих от Вас и реших да нарисувам символа и да напиша думата на платно, което да окача в трапезарията ни.Мисля обаче, че цветовете, които бих използвала също са от голямо значение. Та…въпросът ми е: има ли цветове, които могат да се нарекат типично български и кои са те? Ако съдя по носиите, това би трябвало да са червено и зелено, може би и бяло. Но това са само предположения, а аз бих искала да се получи наистина българско. Благодаря Ви предварително! Поздрави и почитания за това, което правите!

 2. Цецка Павлова 14/07/2017 в 17:28 - Отговори

  Здравейте Розмари, прочетох вашата книга и останах впечатлена . Интересува ме кога и къде правите семинари.
  Благодаря,
  Цецка Павлова

 3. КАТЯ ЯЛАНДЖИЕВА 21/11/2017 в 15:56 - Отговори

  ЗДРАВЕЙ РОЗМАРИ ,ПРОЧЕТОХ ТВОЯТА КНИГА И НАПРАВО МЕ РАЗТЪРСИ ВИНАГИ СЪМ ЗНАЕЛА ,ЧЕ НЕЩО МИ ЛИПСВА И СЕГА ГО НАМЕРИХ НАПРАВО УСЕЩАХ ЕНЕРГИЯ В КНИГАТА КОГАТО Я ЧЕТА И НЕТЪРПЕНИЕ ДА Я ПРОЧЕТА ЦЯЛАТА .БЛАГОДАРЯ ,ЧЕ ТЕ ИМА .И МНОГО МИ СЕ ИСКА ДА СЕ ЗАПОЗНАЯ С ТЕБ И ДА МИ НАПРАВИШ НАРИЧАНЕ И ЗА ОРЕНДА ДА НАУЧА ПОВЕЧЕ .МНОГО СЕ НАДЯВАМ ДА СЕ СЛУЧИ .

Оставете коментар