БЪДНИЦИ

Някога, когато било хубавото време Слънцето и Земята се съчетали и родили различни дихания. Всяко дихание било полезно за друго. Но най-обични рожби били човеците. На тези рожби Слънцето и Земята дали най-много дарове. Човеците обаче, като поотраснали и се поогледали решили, че са най-силни. Започнали да искат още и още и да воюват с другите дихания. Забравили, че всички идват от една Къща. И Пътя към къщи забравили. Майка си и баща си забравили. Посегнали дори и на братята си…
Тогава татко им Слънцето решил да ги изпита. На всяка малка човешка рожба взимал паметта. И така детето не знаело къде му е Къщата и кой е Стопанинът й. Пораснали и тези човеци. Но нещо все ги дърпало да се питат „от къде ида?”, „душа имам ли?”, „кой ми я даде?” Векове се питали и все нямало отговор… Тихичко говорели , че има някаква сила, ама каква е…
И започнали да дават имена на Силата. Имало безброй имена, все различни. Всеки давал свое име на Силата и знаел, че като я назове с името, тя ще му отвърне.
После започнали битки за правилното име. Нарекли силата Бог. Много кръв се проляла в Негово име.
А Земята плачела за рожбите си и молела Слънцето. „Прости им, върни им ума и очите, че да ни видят!”
Слънцето гледало от горе и отвръщало „ Никога не съм ги наказвал. Само ги учих. И ума и очите им върнах отдавна, те за друго ги ползват… ”
Сън сънувала тогава Земята майчица. В златни люлки деца се люлеят, а тя им пее люлчина песен за татко им и юнашката му сила.
И една пролетна утрин Земята се пременила в бяла премяна, дълги коси разресала и пък съблазнила Слънцето.
Родили се нови дихания. Пак рожби човешки, но дългопаметни. Знаели, че живота ще мине при Майка им, а след смъртта при Баща си се връщат, в Светлото. И се грижели за Земята, и все към Слънцето гледали. А Майка им все им заръчвала : „Да доведете в Къщи и братята си, да им покажете Пътя”
А старите човеци именували новите Бъдници…
Трудно ги виждали, трудно ги чували, ала все след тях ги теглело. Говорело се, че който тръгне след Бъдник, ще си намери Къщата и ще пребъдат рожбите му.
И реченото било сторено…

 

Споделяне:
  • 61
    споделяния

Оставете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!