Лекция на Розмари Де Мео в TEDx.

TED е неправителствена организация, посветена на „идеите, които си струва да бъдат споделяни“. Започнала като четиридневна конференция в Калифорния преди 30 години, TED прераства в подкрепа за идеи, които променят света.

В последствие TED създава TEDx – програма от местни, самостоятелно организирани събития, които събират хората заедно, за да споделят преживяване в духа на TED. Най-известното правило за участниците в този формат е, всеки лектор да съумее да разкаже идеята си в рамките на ограничено време. В този случай – 18 минути!

Сайтът на организацията, провел точно този форум в България е www.tedxvitosha.com

Благодарение на изключителния успех на книгата си „Стопанката на Господ” , тематиката в нея и начинът по който успява да я разпространи, Розмари Де Мео е поканена да бъде един от лекторите в България.

„Поканата за участие в точно този форум за мен беше огромна чест и признание! Не зная дали някой ще съумее да преведе лекцията ми и дали тя ще прехвърли границите на родината ми. Но ми се иска българите да чуят, където и да се намират те!”

Р. Де Мео

Споделяне:
2022-11-24T13:02:25+02:009 коментара

9 коментара

 1. Мариана Илиева 06/03/2018 в 17:27-Отговори

  Преди известно време прочетох книгата ви… на един дъх. На много места се връщах и препрочитах. Настръхвах често, спирах, мислих, ама не толкова дълго, че трябваше да продължавам. Свърши и последната страница. Осъзнах, че тази книга е… требник, моя требник. Вие ме накарахте да разбера защо обичам слънцето, звуците на гайдата, чепкането на вълна (като малка седях с бабите на село и им помагах, щото моята почина, когато бях малка). Защо обичам българските имена, защо в последно време обичам да меся хляб, защо обичам мириса на селото, защо винаги плача (ей тъй от умиление) на българския химн, защо разпитвах дядо за произхода на фамилията ни. Благодарение на вас осъзнах, че… корена ми е дълбок. Мога да пиша още много, но за да не ви занимавам надълго и нашироко със себе си ще ви кажа: Благодаря ви, че ви има. Благодаря, че пазите българщината. Благодаря, че сте от онези будители, които съхраняват, но и палят искрицата в душата българска!

  • Павлина 14/10/2022 в 13:09-Отговори

   Страхотно е написаното от Вас , поздравления за вас и Розмари .

 2. Илияна 07/03/2018 в 11:04-Отговори

  Толкова мнго се радвам ,че ми подариха тази вълшебна книга в момент от моят живот , когато бях сломена и нещастна. След като я прочетох, глядам на нещата в моят живот по – хубав начин. Тя книгата преобърана живота ми в хуавата светлина.Бъди благословенна Розмари.

 3. Ади Сейкова 07/03/2018 в 17:27-Отговори

  Прекрасна си !

 4. Владимир Попов 26/03/2018 в 21:46-Отговори

  На корена не му пука кой какво говори за него!

 5. Михаела Георгиева 21/06/2018 в 17:24-Отговори

  Слушам тази лекция на фона на „Мистерията на българските гласове“…Една нова Мистерия се присъединява към Българския глас по света…
  Поклон,Розмари,за всичко, що сторваш за Българския дух,за Българите и за гордостта,че принадлежим към този народ!
  Книгата ти е настолна за мене.Спомних си забравено познание. Подарих я на десетки приятели,роднини и колеги.Всеки да я чете, да я споделя с деца и близки. И да се учи на най-простото и най-трудното-да живее с Радост от живота и с Почит към другите без да пипа чуждото щастие.
  Благодаря!

 6. Светла 18/10/2018 в 20:05-Отговори

  Приказките Ви действат като мехлем,елач и е удоволствие да Ви слуша Човек.Вече втори път си го пускам това видео (и книгата Ви прочетох и мисля да препрочета за да си водя записки)и не ми е досадно а се потапям в гласа и силните думи за род и корен.Не мога да го опиша чувството,но мога да кажа,че щом ме докосва толкова много, да съм от хората с дълбок корен и да ми пука за него.БЛАГО-ДАРЯ ВИ РОЗМАРИ ДЕ МЕО ЧЕ ВИ ИМА !

 7. Анимооод 07/01/2020 в 11:21-Отговори

  България има нужда от теб, Розмари! Ти си животворен извор, които се лее и засища изпепелените ,изсъхнали минувач… във това време на фалшиви ценности ,на духовна суша ,на заленяване , забравяне и потъпкване на традициите… огромна е нуждата от борци като теб ! Задачата ти е с повишена трудност… изисква се много борбеност и сила,но си личи ,че не си случайно избрана за това! Мисия е това твоето ….мисия е , момиче!! Бъди силна и все така корава и продължавай да намирай правилните думи ,за да им бъркаш в запрашените и спрели глави на клетите души български! Бъди щастлива!
  Светла памет и за баба Магда!

 8. Казвам се Рени и съм българка 05/08/2022 в 20:13-Отговори

  Благодаря!!!

Оставете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Заглавие

Go to Top