ЗА ВОЛЯТА, СЪВЕСТТА И РАДОСТТА… И МУСАКАТА

„- Радостта в един живот, Райно, зависи от волята. Волята на човека винаги работи за неговата радост. Човек иска само туй, дето го прави щастлив. Въпросът е колко го иска и има ли воля да си го стигне.
– Обаче понякога човек иска нещо за сметка на радостта на други хора. И понеже волята му е силна, причинява болка и загуба на другите. Това не е честно, нали?
– Не е. Но човекът има и един друг дар, дето се именува съвест. Тя също има огромна сила. Съвестта е едно кълбо, оплетено от нишките на добрина, достойнство, състрадание и обич.
Ако само една от тез нишки изтънее, кълбото се оплита и стават възли. Тез възли правят едни дупки и бучки по пътя и в тях човека започва да се спъва. Има едни хора, дето и дупките и бучките ще прескочат, щото им е силна волята.
Но вярвай ми Райно, радост няма да найдат.
– Ами ако на човека му е силна съвестта, пък слаба волята?
– И тоя няма да я стигне радостта. Щото правия път се проправя с ходене. Ама често се случва да играят косата и брадвата, че да разчистват бурени и самораслеци. Иначе като почнеш да заобикаляш, пътя твърде се накъдря, па се изгубва накрая. И тука иде волята.
Затуй ти викам, че радост се постига само с воля и съвест. Какво? Какво смръщи вежди?
– Мисля си…
– Дали имаш воля и съвест ли? За волята си, не бери грижа – ухили се баба Магда – Яка семка си ти, и лакти и колена имаш, че и рога ти никнат ако требе.
– За съвестта си мисля…дали я имам…дали я слушам.
– Ами дай да проверим, искаш ли? – блеснаха очите на старата.
– Как?
– Лесно. Аз те питам една работа. А ти ми отговаряш за 100 прехлопвания на твойто сърце.
– Как прехлопвания?
– Ей тъй. Млъкваш, притихваш и слушаш как ти хлопа сърцето. И за 100 удара отговаряш.
– Давай!
– Райно, ти добър човек ли си?
Магда Богданова присви очи, а младата затвори нейните. Времето затрака с куките, заедно със сърцето на Райна. Изтече минута…
– Не винаги – тихо рече момичето и отвори очи.
– Е, Райно ще я бъде твойта радост! И воля, и съвест имаш да я докопаш. Айде сега да я ядем тая мусака, че ми престърга от толкоз философстване, бива ли?“
Преди „Стопанката на Господ”

КЪМ ПОСТА ВЪВ ФЕЙСБУК

Споделяне:
  • 151
    споделяния

Оставете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!