Ходя нагоре надолу по българската земя и търся моите баби – онези вещите. Та ще ви разкажа една история.
Бях при баба Роза в едно село, в Еленския балкан. Тя лее куршум. Отдавна се знаем, но този път останах една седмица. Трябваше да довършим една работа и да се дипломирам J.
Когато пристигнах пред дома й имаше поне 5 коли и още 6-7 човека на опашка, чакаха.
Беше приказен зимен ден. Разговорихме се, взехме си кафе.
Оказа се, че чакат: една лекарка – гинеколог, двама студенти, две майки (учителки в детска градина) с децата си, един собственик на строителна фирма от София, местен старец (бивш общински съветник) и още няколко съвременни и интелигентни хора.
Като ги патах, всички говореха едно:
– Опитахме с лекари, не става.
Други вече бяха идвали и бяха разбрали, че куршума „работи” и идваха отново. Трети бяха изпратени от някой.
Помня, че когато питах баба Роза за какво лее куршум, тя ми отговори – за здраве.
А пък аз никак не обичам ей така някой като ми каже и настоявах.
Та тя ми отговори че лее за тумори, за уплах, за зачеване, за мъка на сърцето, за камъни в жлъчката, за зли очи, за самочувствие (тя го нарича „да си станеш милна”) и какво ли още не. Та това е все за здраве!
Какво представлява леенето на куршум няма да разказвам. Можете да си прочете в Гугъл, а със сигурност някои от вас са ходили. Ще ви кажа, че това е едно особено съчетание между Дарба и занаятлък. На занаята можеш да се научиш, но Дарбата трябва да я имаш. И разбира се е въпрос на грамотност и „коефициент на духовност” . Това е като коефициента на интелигентност, но засяга нивото на осъзнаване. В нашия случай към законите на Природата – към Магията.
И пак повтарям:

МАГИЯТА Е ИЗКУСТВОТО ДА ВЛИЯЕШ НА ЧОВЕШКОТО ПОДСЪЗНАНИЕ И ОКОЛНАТА СРЕДА ЧРЕЗ СИЛАТА НА ЧОВЕШКАТА ВОЛЯ!

Един следобед докато си „работехме” с баба Рада, вътре имаше една млада жена „пациентка”, навън се вдигна страшна олелия.
Вратата се отвори с трясък и влетя един мъж на средна възраст, който крещеше АНАТЕМА и нареждаше:
– Проклета да си, развали хората….Не ви ли е срам, бре, очи нямате ли….Тая вещица ви е омагьосала всичките….В ада ще се пържиш…. и всякакви други страшни неща.
Хората навън се посмутиха, посбутаха се.
Баба Роза не трепна. Викна двамата си сина и те изведоха разпенения мъж. После взе една метла и мълчаливо премете. Сложи метлата напряко на вратата и се върна. Погледна жената в очите и я попита:
– Ти как мислиш, вещица ли съм?
– Стига де, бабо Розе – притесни се жената – ако мислех, че ще ми правиш магия, щях ли да дойда?
– Тъй. Ами сбъркала си. Щото куршума си е чиста магия.
– Ама…как…ти нали за здраве…нали ти ми оправи гърдите… – жената направо се разтрепера.
– Викаш оправила съм те. Я сега да ме чуеш ясно. С магия си оправена!
– Ама как….ти нали…тука има икони…и ти се кръстиш …
– Има икони, ама има и куршум, и метла, и камък . И за да хване и за да знам, че ще те оправя, казвам истината. И ти казвам, че е магия.Ти какво мислиш, че прави попа като чете за здраве. Същото!
– Бабо Розе, недей, попа е свят човек, той не прави магии…той нали с Господа…
– С Господа викаш. Онзи дето ходи с един тефтер и записва кой крив , кой прав. Кой да се награди, кой да се накаже. И попа говорел от негово име.
Слушай сега аз да ти кажа за Господа:
Ти си Господ. И аз. И куршума. И камъка. И земята. И когато Господа в тебе чуе гласа на Господа в Останалото, всичко се оправя! Такива като мен правят Гласовете да се чуват един друг. И това е Магия!
– Хората знаят, че Магията е нещо лошо. – тихичко каза жената
– Знаят?! Нищо не знаят. Знаят само тия, дето мислят и питат. На другите акъла им е в мъгла. ….Хайде сега да си вървиш.
– Ама аз искам да остана. – изведнъж отсече жената.
В стаята стана тихо. Баба Роза стана и ни обърна гръб. Загледа се през прозореца, в хората, които чакаха.
– Върви си. Ела утре.
Жената стана , позамота се, кимна ми и излезе.
Останахме двете. Помълчахме.
– Църквата раздели хората – продума баба Роза. – Тя им каза кой Господ е правилния. Тя им каза кое добро е право добро…Тя им каза , че правото добро се извършва само в името на нейния Господ…Върви си и ти…Кажи на хората да дойдат утре.
Станах, душата ме болеше.
– Бабо Роза, мислила ли си да спреш?
Тя се обърна рязко.
– Никога! Всеки трябва да си гледа неговата работа. Някой трябва да върши добро за хората и в тяхно име. И да знае да гледа в душите им.
Излязох.
Навън, докато говорех с хората, едно от децата ме дръпна:
– Ама баба Роза наистина ли е вещица?
– Да! – отвърнах
– Еха! Мамо, нали ще дойдем пак – блестяха очите на момиченцето.
Тръгнах си. Беше приказен зимен ден…. Децата знаеха.

 

Споделяне:

24 коментара

 1. Невена 15/07/2017 в 23:23-Отговори

  Ех, госпожо…

 2. Краси 06/09/2017 в 15:32-Отговори

  Ех…като се зтърколи кълбото на живота и само си избира пътя. Едни се сурват по нанадолното и леко и без зор се търкалят, а други избират гората и камънаците. Те все някъде се закачат, я по някоя дренка, я по някоя съчка, я камък ще трябва да прехвърлят или животно ще ги настъпи…На тия кълбета им трябва магия, за да могат пак да препуснат…труден е пътя им и голяма сила се иска, но пък е шарено и вълшебно 🙂 и има до тях една Някаква сила…

  • Ева 22/05/2018 в 11:15-Отговори

   „Тия кълбета” възможно ли е да не са избрали сами пътя си?

 3. Краси 06/09/2017 в 15:54-Отговори

  Бога,Дявола и Сорос, само нюейджърите не са се разписали-срамота да пропускат купона серсемите.

 4. Теодора Йорданова 02/02/2018 в 22:12-Отговори

  Бихте ли ми дали точното място,за да посетя жената.Благодаря!

 5. Анна 19/04/2018 в 09:58-Отговори

  Бихте ли ми дали телефон за връзк с бабата или къде може да бъде намерена.

 6. Георгиева 20/04/2018 в 19:25-Отговори

  Моля за телефон или адрес за връзка с баба Роза заради здравословен проблем. Моля! Предварително Ви благодаря за разбирането!

  • Ася 21/09/2018 в 11:20-Отговори

   И аз също бих искала да се срещна с баба Роза!
   Тел. или адрес ако е възможно!

 7. Адриана 23/05/2018 в 11:37-Отговори

  Как може да се свържем с тази баба 🙂 адрес или телефон

 8. Катя 13/09/2018 в 08:28-Отговори

  Здравейте, и аз бих изкала координати на баба Роза.Попаднах случайно на статията а мисля,че случайното не е толкова случайно.Благодаря!

 9. Ася 21/09/2018 в 11:22-Отговори

  И аз също бих искала да се срещна с баба Роза!
  Тел. или адрес ако е възможно!

  • Ирина 06/03/2019 в 15:29-Отговори

   Здравейте, моля за координати на баба Роза,ако е истинска.
   Телефон или адрес,ако е възможно.
   Предварително благодаря.

   • Уважаеми дами и господа, многократно съм публикувала и обяснявала, че всички имена на вещи хора, за които разказвам, са умишлено променени! Надявам се разбирате какво бих причинила на тези хора, съобщавайки имената им, след огромния, новопоявил се интерес към българската обредност и народно лечение! Първо, както сами виждате, в България е пълно с фанатични, религиозни хора, готови да отрекат и поругаят българската народна памет. Второ, смятам, че упоритостта и намирането на народния лечител е част от лечението.
    Многократно съм обвинявана в измислянето на вещината. Уверявам ви, че това няма никакво значение. Предпочитам да ме обвинят в измисляне на приказка, от колкото да стана причина за нарушаването на покоя и вярата на тези хора. От сърце желая на всички остър поглед, обич и вяра в силата на българския корен, прескочила векове!

    • Таня 16/07/2019 в 13:05-Отговори

     Моля Ви за контактите на баба Роза, телефон и адрес ако е възможно.

     Имам нужда от помощ за двете ми деца. Благодаря много!

 10. Цветелина 08/01/2019 в 01:13-Отговори

  Моля за контакти на баба Роза!
  Имам нужда за помощ за детенцето ми! Благодаря предварително!

 11. Десислава 08/02/2019 в 09:03-Отговори

  Истинска ли е баба Роза или е литературен образ? Ако е истинска ще бъда много щастлива да се срещна с нея. Истински Умелите хора в България са на изчезване, уви.

 12. Маргарита 13/04/2019 в 16:54-Отговори

  Има нужда от повече хора като „Роза“, които да помагат на страдащите. Всеки има право да решава какво да прави с живота си, здравето и с чия помощ и по какъв начин. И Господ е за това определено, но не и Църквата както и Официалното „здравеопазване“

 13. Димитър Братоев 02/09/2019 в 22:23-Отговори

  Ако аз и ти сме Бог, заедно с камъка и куршума, то значи живеем в един абсурден свят, лишен от смисъл и разбиране и план. Това не може да бъде Бог, който е създал Небето и Земята и всичко което е добро и красиво. Да твърди, че аз съм Бог може да звучи някак по народно му готино, но не вижда никаква мъдрост или реален смисъл в подобно твърдение. Това, че има ефект от магиите знаем, също знаем, че много тези неща в последствие стават по-страшни от предишното си състояние, продължаваме да се отдаваме, не на вяра а на суеверия. Хора не водете децата си на такива места при такива „баби Рози’ болестта име може да излекува, но и акъла им ще вземе и душата им ще оплете.

 14. Петър Петков 12/09/2019 в 21:53-Отговори

  Християнството е само една догма.Души ,дяволи и възкресение,що за мисли от камък в тесни и прашлясали съзнания.Защо не я разпнете и изтезавате тази жена,за по-сигурно да си предпазите душите,а на Коледа с мазни уста от погълнатото свинско ще сте най-чистоплътните хора на тази земя.Анатема за вас.Същото е да режеш глави в името на Алах – скудоумие и човешка същност.

 15. 🌸 Благодаря 🌸 Децата знаят 🌸 Те са възродената памет 🌸

 16. Иван 26/12/2019 в 19:29-Отговори

  Много хора пишат но трудно се обяснява нещо което е на клетъчно ниво както и лечение с хипноза , вяра и внушение и подобни .
  Ще ви дам на достъпен език едно обяснение – приемете че е комбинация от вяра в този който лее куршума И НЕЩО КОЕТО САМИЯ ЛЕЧИТЕЛ НЕ ЗНАЕ А И НЕ МОЖЕ ДА ГО ОСЪЗНАЕ !
  Просто тези които леят куршум са широколентови биоуслватели ! При гасенето на разтопеното олово във водата се генерира така наречения „бял шум “ безброй честоти които се усилват от БИОУСИЛВАТЕЛЯ (БАБАТА ) и преминават през клетките като ги „нормализират“ – ставаш като новороден – Повече няма да обяснявам поради разбираеми причини за да не обидя някой ….

 17. Маргарита 22/02/2020 в 23:02-Отговори

  Ами, ако човек попадне на шарлатанин, който лее куршум, без дарба и занаятлък или ги използва за користни цели. Ако му се довери, на каква опасност е изложен? Може ли да му се навреди? Как?

 18. Марина 12/09/2021 в 13:15-Отговори

  “ когато Господа в тебе чуе гласа на Господа в Останалото, всичко се оправя!” – Права е бабата – когато Азът в тебе се свърже с Христовия Аз, всичко се оправя. Затова човек, ако направи връзката между двата Аза, може да се излекува от всичко. За съжаление повечето хора са загубили връзката със собствения си Аз, имат много слаба воля и отчаяно търсят кой да ги свърже с Истинския Лечител – църквата, бабите със старото познание, лекарите и т.н.. Направете тази връзка в себе си и няма да имате нужда от адреса на баба Роза!

 19. Деси 14/01/2024 в 06:00-Отговори

  Я не романтизирайте вещиците!
  Тя сама ви го казва!
  Няма Господ за нея!
  Тази е истинска вещица и ако не се покая наистина ще се пържи в Ада!
  Исус е нашият изцелител !

Оставете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Заглавие

Go to Top