Ще започна с моята първа среща с Оренда. Беше отдавна…Бях абсолютна отдадена на Тай дзи цюан и предана на Рейки!
Но вече бях започнала с проучванията си на Българското обредно наричане и окултното във фолклора ни. Един ден видях символите Оренда. Разтърсиха ме…и…ги отрекох! Категорично!

След време разбрах, че и аз бях попаднала в идиотската «схема на авторитета». Просто човекът, който ми ги показа ми беше толкова близък, че изобщо не го погледнах сериозно. Даже започнахме да се караме. Той беше убеден в истината на този път, а аз заета да повтарям цитати от стари духовни «проверени» учения. Каква загуба на време!!!

После започнах тайничко от него да пробвам…И така започна голямото приключение. Търсенията ми по българската следа се оказа на абсолютно прав път! Та Оренда беше Самата Магия!
Всичко, което Е, съм!
Всичко, което съм, Е!

Това беше словесния ключ на първия символ, който видях!
Универсалните символи Оренда са 12. Те са «живи». Представляват Био Органична Геометрия (Б.О.Г.)
Когато човек, не познаващ символите, застане пред тях и не знае имената им, той избира чисто интуитивно символа-ключ към собствената си сила. Виждала съм го стотици пъти и винаги е било абсолютно точно!
Какво всъщност е Оренда? Сила, разбира се.
Някои я наричат Дъхът на Бога, други Небесен водач.
Дали Оренда е българската енергия? Това е любимият ми въпрос!
Дали Рейки е японската енергия?
НЕ!
Ки, Ци, Чи, Ла, Хварно, Светия дух, Прана…Всичко това са имена на Божествената енергия.
И не щеш ли се оказа, че и по нашите земи тази енергия е имала име! Още преди векове…
Даже сме го учили в училище, помните ли? «Хан Крум изпива от чашата-череп на император Никифор личната му Оренда – магичната сила, в която вярвали прабългарите…» Но за това по-надолу.
И както всеки народ и всяка религия защитава своята философия и има различни практики, така и българите много отдавна са познали онази Висша движеща сила!
Преди време много се ядосвах, че на всякакви духовни практики в България, хората работят с Прана, с Рейки и всевъзможни «енергии» следвайки с настървение западни и източни учители. После разбрах простичкото обяснение на този абсолютно български феномен… Много съм писала по темата и няма да пиша пак!
Искам само да кажа, че няма нищо по-страшно за една вяра и за една земя от това, да бъде забравена! Битките срещу нея и злите езици са само знак, че тя съществува! Но когато народа полека забравя езика си, когато спре да отдава почит на собствените си свети места, когато спре да чете книжниците си и дори забрави името на Силата и Корените си, това е началото на края!
ОРЕНДА Е ИМЕТО НА БОЖЕСТВЕНАТА СИЛА НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!

И НЕ САМО НА БЪЛГАРСКИ!

След години срещнах понятието в Канада, в Италия и в едни украински текстове. Запитах се „Как е възможно?“. В последствие едни българи започнаха да нападат ученията и писанията за Оренда в България, твърдейки, че не са български. Това беше още по-изумително! Когато бях в музея на индианските племена в Отава, Канада снимах в захлас шарките по килими, дрехи, мокасини и завивки, точно като нашите. Когато им показах снимки на нашите чипровски килими и носии, това предизвика огромно вълнение. Никой от тях не се сети „да заподозре“, че може би техните килими не са индиански. Единственото, което ги вълнуваше е КАК ТАКА СИ ПРИЛИЧАТ ТОЛКОВА?

И до ден днешен си задавам въпроса за причината една особена порода българи с такава страст да отричат българското. Защото не е важно кое на кого е, важна е връзката между паметта на едни толкова далечни и различни народи. И мъдростта и смисъла са единствено в търсенето в тази посока.

Та да се върна на Оренда в България и моето преживяване с Нея.
Установих, че когато работя с Оренда, Наричането и Сбъдването се случват по-бързо, по-остро…
То е като дълбоката ОРАН. Обръща всичко и засятото семе покълва по-здраво.
И така, както Рейки е неотлъчно свързана с Японската земя и носи нейната философия , така Оренда е здраво свързана и с българските ни корени. И символите идват не случайно на тази земя. Това разбира се, не означава че с всяко едно понятие или символ не може да се работи навсякъде и от всички! Означава само, че КАМЪКЪТ СИ ТЕЖИ НА МЯСТОТО!
Преди две години един възрастен човек ми каза, че на Преображение си познал Орендата. Неговият дядо му казал, че на 40 години, мъжа влиза в силата си. Тогава на Преображение, трябвало да застане по изгрев с чиста, бяла риза и когато изгрее Слънцето, да отреже «старата си сянка» и да «посрещне»Орендата си. Така се наричали Силата да ореш земята си и Мъдростта да отчуваш челядта си…После срещнах друг старец и видях с очите си…
С риск този материал да стане доста дълъг, ще публикувам някои неща, които са исторически източници. Те ще бъдат безкрайно любопитни за търсещите хора и прекрасен повод за част от «завършилата търсенията си духована общност» да отрече Силата и Смисълът на Оренда.
Приятно четене и на едните и на другите! А на тези, които ще спрат дотук, благодаря ви за отделеното време!

«…В българската историография има няколко недвусмиленни съобщения за съществуването на обичай при българите, да се изработват ритуални чаши от черепа на убит прочут неприятел (пълководец, император или известна духовна личност), за да бъде «взета» Орендата му.
Първото съобщение е от византийския хронист Теофан, който е съвременник на Кан Крум Страшни (803-814 г.) от българския род Дуло. По повод победата му над византийския император Никифор, той пише следното:
„Крум като взе тялото на императора Никифора, отсече му главата…След това обаче той взе главата, отряза темето и като го облече отвън със сребро, служеше си с него като с чаша и като наливаше вино, гордеейки се, даваше на славянските вождове, които бяха около него да пият…“ .
Както виждаме тук е предадено в детайли точно от коя част на черепа се изработва ритуалната чаша и по какъв начин се обковава с благороден метал.
Второто съобщение е от византийския хронист Георги Акрополит във връзка с пленяването на латинския император Балдуин Фландърски от цар Калоян (1197-1207 г.), след разбиването на латинските рицари от българите при Одрин в 1205 г.:
„… Самият им император Балдуин бил пленен от тях и бил откаран вързан при царя на българите Йоан (Калоян). Той отсякъл главата му и я превърнал в съд за пиене…“.
Третото съобщение е особенно интересно, защото е предадено от очевидец и с много големи подробности. То е дадено от чешкия рицар Милохнев, владетел на замъка Дуб. През 1217 г. той се включил в кръстоносния поход на маджарския крал Андрей II, за да получи рицарско достойнство и да участвува при освобождаването на Светите места. ….На връщане през България, Милохнев бил тежко ранен от мечка и лекуван в дома на българския боил Богорис. Когато оздравял, Милохнев и Богорис били поканени на тържество при един от ловните приятели на българина. Всички били наредени в кръг около трапезата. Изведнъж рицарят с изумление видял, че в стаята бил внесен „сребърен похар“, т.е. чаша направена от човешки череп. Преминавайки от ръка в ръка, всеки от присъстващите отпивал глътка от питието в нея. Милохнев обаче бил обхванат от ужас и отблъснал чашата. Присъстващите българи веднага скочили с извадени мечове и щели да отрежат главата на чеха, ако Богорис не се намесил. Българинът се опитал да обясни на чеха, че е голяма чест за дедите ни да предложат вино на гостите си от посребрен череп на прочут неприятел и да споделят силата на неговата Оренда!
Според Слави Дончев (доклад на Втори международен конгрес по българистика) и Анани Стойнев (Българска митология. Енциклопедичен речник), Мадарският конник държи в дясната си ръка чаша – череп като символ на канската (императорската) сила(орендата) при българите.
Обичаят да се изработват ритуални чаши от черепи, при древните българи има магическо значение и е свързан с религията им. От векове българите знаели, че цялата Вселена е дело на една особена свръхестествена сила, която не се персонифицира от някое конкретно божество. Назовавали я с името Оренда! Всеки човек, бивайки част от тази сила, притежавал Лична Оренда. И тази сила можела при смъртта да преминава от човек в човек . Китайците наричат тази сила или вътрешна енергия – Ци, в Индия я наричат – Прана, в Тибет – Ла, в Япония – Ки и т.н. Съвременната наука също признава съществуването на този особен вид енергия, която има плазмено-електромагнитен или полеви характер, действуваща на субатомно ниво. С тази енергия са свързани и редица психически и физически феномени като: телепатия, ясновидство, телекинеза, психометрия, лекуване с ръкополагане, левитация, психотронни въздействия.
Някога за «средище» на орендата у живите същества се смятала теменната част на главата. В основата на обичая с чашите-черепи лежи именно свещенността на главата. Смятало се, че който пиел от такава чаша, изработена от черепа на необикновен човек със силна оренда, увеличавал своята жизнена сила многократно.
Както вече изяснихме ритуалните чаши-черепи не се изработват от целия череп, а само от неговата горна част (темето). Тази връхна част на главата наричана „корона“ е особенно почитана от българите и за това в присъствие на върховния владетел – кана те сваляли калпаците си.
…В индийските езотерични учения върхът на главата се нарича „сахасрар“ („хилядолетния лотос“), който представлява най-висшия енергиен и духовен център в тялото на човека. В китайската медицина на върха на главата се използва една от най-важните енергийни точки в акупунктурата…
…Силата на Оренда в тангризма е свързана с духовните практики на българските жреци-колобри и „пътуванията“ им в духовния свят.
Вероятно от пиенето с ритуална чаша-череп идват и българските думи: „черпак“, „чебур“, „черпя“, „почерпка“, „изчерпвам“; свързани с черпене (като източник) и ритуална гощавка свързана с общо пиене от съд, приобщаваща или посвещаваща участниците в дадената духовна традиция…
Прословутите символни трепанации на черепите, извършвани от древните българи, са представлявали явно част от ритуал на Силата с Оренда.
Обичаят с чашите-черепи е отбелязан при: траките, скитите, печенегите, масагетите (саките), тибетците, хуните, индоарийците, келтите, германските племена и лангобардите. Обичая липсва при славяните, гърците, китайците и повечето народи от Западна Европа.
При траките този обред е свързан със случаите на сключване на договорни отношения, като част от ритуалността на приемане в мъжките военни съюзи и награда за извършен подвиг.
В Индия, Хималаите и Тибет ритуалната чаша, направена от човешки череп се нарича габала (габал или капала). Тя се използва в Шиваистките и тантристките индийски култове, а също и в старата тибетска религия Бон (Бонпо). Всички тези култове са от предбудисткия период (т.е. отпреди VI в. пр. Хр.) и представляват древна традиция. По-късно габала добива приемственност в тантричния будизъм и ламаизма.
Габала е олтарна вещ и в храмовете заедно с мандала (мистична диаграма на космоса) стои отдесно на жертвеника.
Ритуалната чаша от човешки череп и силата, съдържаща се в нея се използва при посвещаване в дадена духовна традиция и символизира временния живот на човека на земята, а също и отказване от всички видове съществувания в самсара (непрекъснатата верига от прераждания)…»

из сравнително изследване на Д. Александров
Институт по интердисциплинарно българознание – „Велики Преслав“

О, колко страшно и варварско, нали?! Разбира се, всичко се развива. Вярата , религията и духовните практики също. И ето ме днес с Българското обредно наричане, използваща стрелата на думите, изтъкана от личната Оренда на всеки добросторник в обреда!

Дъхът на Бога! Онази сила, която ИЗ ДЪХВАМЕ, когато умираме. Оренда! И за българи, и за индианци- ирокези и сигурно за още много народи, опазили старата си памет.
Знам, че вече доста хора работят с Оренда! Това ме изпълва с надежда и радост! И ми дава сила да продължа!

БЛАГОДАРЯ НА ВСЕКИ, ПРОЧЕЛ ТОЗИ ТЕКСТ ДО КРАЯ!
Да пребъдат българските му корени!
Вальо, обичам те! Благодаря ти!

 

Всички текстове и изображения в този уебсайт са предмет на авторско право, собственост на Розмари Де Мео!

Споделяне:

15 коментара

 1. Диляна Илиева 23/02/2017 в 12:07-Отговори

  Здравейте Розмари! Имам един въпрос към Вас. Ще се радвам ако ми отговорите, защото мисля, че най-добрия отговор ще получа от Вас. Живея в Германия от 3 години със съпруга ми и двете ни дъщери.За Оренда научих от Вас и реших да нарисувам символа и да напиша думата на платно, което да окача в трапезарията ни.Мисля обаче, че цветовете, които бих използвала също са от голямо значение. Та…въпросът ми е: има ли цветове, които могат да се нарекат типично български и кои са те? Ако съдя по носиите, това би трябвало да са червено и зелено, може би и бяло. Но това са само предположения, а аз бих искала да се получи наистина българско. Благодаря Ви предварително! Поздрави и почитания за това, което правите!

  • Не бих казала, че има български цветове, Диляна. Мисля, че цвета е според душата, а не според корена. Сложете този цвят, който топли душата Ви!

 2. Цецка Павлова 14/07/2017 в 17:28-Отговори

  Здравейте Розмари, прочетох вашата книга и останах впечатлена . Интересува ме кога и къде правите семинари.
  Благодаря,
  Цецка Павлова

 3. КАТЯ ЯЛАНДЖИЕВА 21/11/2017 в 15:56-Отговори

  ЗДРАВЕЙ РОЗМАРИ ,ПРОЧЕТОХ ТВОЯТА КНИГА И НАПРАВО МЕ РАЗТЪРСИ ВИНАГИ СЪМ ЗНАЕЛА ,ЧЕ НЕЩО МИ ЛИПСВА И СЕГА ГО НАМЕРИХ НАПРАВО УСЕЩАХ ЕНЕРГИЯ В КНИГАТА КОГАТО Я ЧЕТА И НЕТЪРПЕНИЕ ДА Я ПРОЧЕТА ЦЯЛАТА .БЛАГОДАРЯ ,ЧЕ ТЕ ИМА .И МНОГО МИ СЕ ИСКА ДА СЕ ЗАПОЗНАЯ С ТЕБ И ДА МИ НАПРАВИШ НАРИЧАНЕ И ЗА ОРЕНДА ДА НАУЧА ПОВЕЧЕ .МНОГО СЕ НАДЯВАМ ДА СЕ СЛУЧИ .

 4. Венелина Димитрова 11/01/2018 в 23:36-Отговори

  Здравейте, Розмари! Вашата книга ме намери! Чувствам се преобразена. От дете се вълнувам от българската обредност, от етимологията на имената, от смисълът на думите и тяхната сила. Вярвам в тяхната сила. Искам да мога да наричам ! Благодаря Ви, че Ви има! Оренда!

 5. РАЙНО КУРДОВ 03/10/2018 в 21:02-Отговори

  АЗ НАПИСАХ… И НАПИСАНОТО ОСТАВА… БЛАГОДАРЯ НА БОГ, ЧЕ ИМА ТАКИВА ХОРА, ЗАЩИТАВАЩИ БЪЛГАРЩИНАТА… ТАЗИ НАД(13)ВЕКА ДЪРЖАВА Я Е ИМАЛО И ЩЕ Я ИМА… ТОВА Е ДУХА БЪЛГАРСКИ ТОВА Е ЖИВОТА ОРЕНДА… КОЛКО МАЛКО ЗНАЕМ… БОЖЕ… ДА ТАКА Е БИЛО ТОГАВА… КРУМ БИЕ НИКИФОР ФОКА… НА(28/08/811/)ГОДИНА… НА ОКОЛО (30)КИЛОМДТРА ОТ СВОЯТ ГРАД КАРАНААЕААБАТ (КАРНОБАТ) ТАКА ПИШЕ В (1)КРЕПОСТЕН АКТЪ ОТ(1877)Г. НА МОЯТ ПРА ПРА ДЯДО АТАНАС СТРАТЕВ КУРДОВ….

 6. Емилия Динолова 29/01/2019 в 12:58-Отговори

  Здравейте Розмари!Благодаря , че ви открих по неведомите пътища! Много бих желала да осъществя контакт с вас. Моята баба, светла й памет беше веща в къпането на бебета с билки и конски подкови. Когато почина аз намерих един малък камък, който също използваше за такива ритуали! Тя не предаде на никого своите знания, което е много жалко. Но аз имам усещането и нагласата за това. Можеш ли да ми помогнеш!

 7. Яна Табакова 20/01/2020 в 12:33-Отговори

  Освен с индианските, имаме огромни прилики в древните символи и букви на берберите в Мароко ( а може би в други страни където са се постанови ли в миналото).

 8. Даниела 09/07/2020 в 14:56-Отговори

  Благодаря Розмари! Бъди!

 9. Росица Недялкова 16/12/2020 в 23:56-Отговори

  Благодаря Розмари! Благодаря, че черпя от силата ти! Нека силата ти се умножава! Бъди благословена! Нека те стигнат благословиите на признателните! Продължавай!

 10. Елена 03/01/2021 в 07:09-Отговори

  Благодаря за вълнуващия начин, по който пишете! И за хубавото топло чувство към всичко българско, което лъха от редовете.
  Има ли източници сочещи етимологията на думата Оренда като българска? Аз я срещнах за първи път преди 10тина години в Санта Фе като име на магазин предлагащ дрехи създадени изцяло от индианци ( orendatribe.com) главно Navajo. Много ми хареса думата (както и толкова много други разтърсващи детайли около живота на местните pueblo) и разбира се веднага се разтърсил за значението и етимологията й. Всеки може да го направи. Не открих никаква българска следа… Но в същото време, как мога да не забележа или да забравя приликата на някои индиански дизайни и особено от Мексико с българските фолклорни мотиви….
  И така, има ли източници за използуването на думата Оренда от древните българи?
  С най-дълбоко уважение и Благодаря .

 11. Маргарита Проданова 24/04/2021 в 03:54-Отговори

  За връзката между символите от нашите земи и тези от далечни други земи може би ще намерите обяснение, ако прочетете поредицата трудове на руския офталмолог и изследовател Ернст Мулдашев, посветени на генофонда на човечеството

 12. Цветелина Господинова 28/07/2021 в 21:24-Отговори

  БЛАГОДАРЯ, РОЗМАРИ! ТВОЯТА КНИГА МЕ НАМЕРИ. ОБИЧАМ Я. АЗ РАБОТЯ С ОРЕНДА…

 13. ИВАН 01/01/2023 в 12:33-Отговори

  С МНОГО БЛАГОДАРНОСТИ НА ХОРАТА КАТО ВАС. НЕ ЗНАМ КАК ДА НАМЕРИМ ОРЕНДАТА ЗА БЪЛГАРСКАТА УПРАВЛЯВАЩА КЛАСА, ЧЕ НАЙ-ПОСЛЕ ДА ИМА СВЕТЪЛ ЛЪЧ ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. КАКТО ЗЛИТЕ СИЛИ СЕ ОБЕДИНЯВАТ, ТАКА И ДОБРИТЕ СИЛИ, КАТО ВАС ТРЯБВА ДА СЕ ОБЕДИНЯТ ЗА ДОБРОТО БЪДЕЩЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО И НЕГОВИТЕ РОДОВЕ. НАВЯРНО ОРЕНДАТА Е ЗАВЕЩАНИЕТО НА ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ ЗА ПОКОЛЕНИЯТА, ЗА ДА ПРОДЪЛЖАТ РОДОВАТА ПАМЕТ. АКО УСПЕЯТ ДА ЛИКВИДИРАТ РОДОВАТА ПАМЕТ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО, НА СВЕТА ЩЕ ОСТАНА САМО ДВЕ КАТЕГОРИИ ЧОВЕЦИ – РОБОВЛАДЕЛЦИ И РОБИ.

 14. Александра Петрова 04/08/2023 в 08:22-Отговори

  Благодаря Ви! Нека се научим! Казаното да бъде сторено!

Оставете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Заглавие

Go to Top