ПРОШКА И МЪЧНО ОБРЕДНО НАРИЧАНЕ

КАКВО Е ПРОШКА?

В българската ни памет и обичаи Прощаването е свързана с три важни неща:
• Прекратяване на дълг – „Опрощавам ти това, дето ми взе…”
• Раздяла – „Той се прости с либето си или с майка си…”
• Извинение (излизане из вината) – „Прости ми мъката, която ти сторих!”
Смисълът и на трите е осъзнато приключване преди Ново Начало.
Много хора все по-често изричат думите „Искам да простя първо на себе си!”Това би бил един от най-силните обреди, ако тези хора разбират смисъла му и наистина имат куража да го приведат в действие.

СПОРЕД СТАРОТО НИ ЗНАНИЕ НАЙ-ГОЛЕМИЯ ГРЯХ Е КЪМ СОБСТВЕНАТА ТИ ДУША!

Но какво всъщност значи това? Ще дам два основни примера:
Всеки трябва да измине определен Път в живота си, за да разбере за какво го бива.
Това може да е простичко умение или истинска дарба. Познава се по това, че го правиш с лекота и ти носи радост. Когато откриеш тази Светлинка, но не успееш да намериш сили и кураж да я превърнеш в Път и сбъдване, тогава Душата се разболява. За това старите казват, че ако оставиш душата си цял живот само да копнее без да лети, извършваш грях!
Другият голям грях е съзнателното обричане на собствената ти Душа да споделя Пътя си с човек, който не й дава обичта и почитта , която заслужава! Огромно количество хора правят точно това. Човекът има невероятната способност да намира оправдания за дълъг и мъчителен брак или партньорство. Дори започва искрено да вярва в „правилната” си саможертва , собствената си вина или невъзможността за промяна. Истината е, че несподеленият и непочетен човек е най-болен.

Когато поискаш прошка от собствената си Душа, има само едно условие, за да я получиш. Да й обещаеш, че със зората на другия ден, променяш живота си. И да го сториш!

Относно Прошката към друг човек. Искам да развенчая легендата, че Прошка се иска само от по-възрастни хора. Вярно е, че първо се иска от тях! Възрастта винаги е била на почит у нас. Да целунеш ръка на човека най-близо до слънцето (най-стария в рода) е първото, което се прави на Сирни Заговезни. Но след това всеки един трябва да „положи биле” на раните, които е сторил на всички около него, включително и на децата!
Другото, лишено от смисъл действие е изричането на думите:
„ Прости ми , ако волно или неволно съм ти сторил зло!” Всяка молба за Прошка трябва да бъде ясно речена! На нанесената рана трябва да й бъде дадено име, за да бъде то мехлем. Ако аз не знам какво съм ти сторил или не го приемам за зло, как ти би могъл да забравиш за белега?! Всяка ранена душа има насъщна нужда да чуе, че душманинът й разбира и се покайва искрено! Когато няма осъзнаване на вина и покаяние, няма и прошка!

КАКВО Е ТАЙНСТВОТО МЪЧНО НАРИЧАНЕ?

Пред Наречницата (водач на тайнството) трябва да застанат и двамата – и нараненият и наранилият го. Това всъщност е най-трудното! Всеки един от тях трябва да доведе по един Добросторник (близък на душата му човек) . Добросторниците играят ролята на свидетели на Прошката.
Двамата участници в обреда трябва да умесят хляб и всеки „да положи” в него своята истина за това, което се е случило. Докато единият говори и меси, другият мълчи. Много често се случва за първи път да чуват различните си истини. Това е огромно изпитание, защото никой няма право да противоречи на Истината пред хляба!
За това е МЪЧНО НАРИЧАНЕ. Наречницата трябва много внимателно „да изпреде нишките” на двете истини , така че да ги срещне и пресуче в Прошката. Нейна отговорност е всяка истина да бъде речена до край! Обредът може да трае и няколко часа. Обичта и подкрепата в мълчанието на двамата Добросторници дават сила на тайнството. Прошката , дадена и приета на такъв обред е истинна и изстрадана.
Разбрала съм, че на такъв обред най-трудно се срещат роднини. Рана, нанесена по род и кръв винаги е много дълбока, защото засяга Корена. Но Прошката изречена между роднини е най-големия лек за душата! Според старото ни знание Душата сама си избира родителите. Ако имате рани, нанесени един на друг, поне се запитайте защо сте ги избрали? Сигурно има защо.
Душата ви знае, питайте я!

Споделяне:

Оставете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Заглавие

Go to Top