Училище по Родолюбие и български език ЗАРАНА

за всички българи над 13 години

Българският език е родният ни език!
Езикът на който сме проговорили, езикът, на който говорят родителите ни, езикът, на който учим в училище, езикът, на който сънуваме, на който проговарят и децата ни…
Не мога да ви науча на него!
Но мога да ви попитам защо не го говорите.
Не, за да ви обвиня в необясним и непростим грях! А за да ви вдъхновя да отворите врата, която е пред очите ви и да познаете мъдростта, магията и великолепието зад нея. И сами да пожелаете родният ни език да живее!

„Но какво образование има тя? Какъв лиценз има? От висотата на каква се изказва?“ – питат експертите.
Харесвам думата „висота“. И затова с радост ще я включа в отговора си и ще кажа: Позволявам си да говоря от висотата на смелостта, обичта и дълга.  Защото твърде дълго „образованите и лицензираните“ доказваха своето безсилие и безволие.

Затова като българин, който толкова обича езика си и има дарбата да разказва приказки, ще направя това, с което мога бъда полезна. Няма да ви занимавам с образователни правила. Ще си говорим за едно невероятно богатство, за което никой не разказва в българските училища – за значението, красотата, мъдростта и Силата на българските думи. Позволете ми да ви разкажа Приказката за българския език! И за онази стара дума РОДОЛЮБИЕ, в която се преплитат обичта и силата на кръвта.

ПРОГРАМА на Училището:

1. Ще си отговорим на следните въпроси:

 • Какво означава Корен?
 • Каква част от Корена е езикът?
 • Кога езикът се развива и обогатява? И кога обеднява и загива?
 • Каква е разликата между книжовен и съвременен език?
 • Налага ли ни някой как да говорим?
 • Какво означава „висок стил“ на изказа?
 • Кога „Респект и адмирации!” замести „Чест и почитания!”?
 • Каква е разликата между „заемка“ и „паразитна чуждица“?
 • Какъв съм аз, според езика, който говоря?
 • Каква е Силата на българския език?
 • Дали да живее?
 • От мен ли зависи?

2. УПРАЖНЕНИЯ:

 • за откриване на разликите между „заемка“ и „паразитна чуждица“
 • за „преводи“ от съвременен на книжовен български език,
 • за заместване на паразитни чуждици с живи български думи
 • за обогатяване на личния речник

Всъщност, единственият важен въпрос е ДАЛИ ВИ Е ВАЖНО!

На мен ми е важно. Не полагам кой знае какви усилия. Никой не обича насила. Намерих причина да обичам езика си. Сега го слушам внимателно, чувам го, пазя го и изпитвам възторг, когато открия поредното му съкровище.

Целта на моето училище е да разкажа Приказката и на вас. И да ви вдъхновя и предизвикам. Защото вярвам, че ако опитаме да говорим на родния си език, това ще му даде още живот. И Коренът ни няма да се разболее от забрава…

ЗА КОГО е Училището? Училището е за всички българи над 13 години!
То е подходящо и необходимо най-вече за българските учители и родители. Защото ако те не намират причина да говорят родния си език, не бихме могли да научим на това децата си! Точно родителите и учителите са тези, които би трябвало да посеят семената на българския дух и език в светлите млади умове!

ВРЕМЕТРАЕНЕ: Провежда се в рамките на  четири – пет астрономически часа, в зависимост от броя участници.

КЪДЕ?: Домът на Училище ЗАРАНА е в село Стефаново, община Ловеч, Архитектурен резерват Старо Стефаново, в СРЕДИЩЕ на българска памет. Училището може да пътува и да се провежда и на други места.

КОГА?:  Датите се обявяват във Фейсбук и тук в „предстоящи събития“.
Когато няма изрично обявено събитие се п
риемат групови заявки за петъчни, съботни или неделни занимания.
В Резервата не е нужно преспиване. Ако желаете да останете и да разгледате Старо Стефаново или да участвате в две последователни училища, в селото има и прекрасна къща за гости „Дедовите къщи“. В околностите ще намерите и други възможности.

КАК? В СРЕДИЩЕ НА БЪЛГАРСКА ПАМЕТ  училището се провежда с групи между 5 и 12 човека, след предварителна заявка и уточняване на условията на имейл rozmaridemeo@gmail.com Когато се записвате, моля посочете телефон за връзка и удобната за вас дата! 

На други места в страната Училището може да се проведе с групи до 50 човека.

ВАЖНО!: Всяко българско държавно училище, което има желание да проведе Училище ЗАРАНА в свое пространство, следва да осигури възможност за поне три астрономически или четири учебни часа обучение, независимо дали то се отнася до учители или ученици над 13 години! Уроците в държавните училища са БЕЗПЛАТНИ!

Заявки за Училище ЗАРАНА в страната се приемат на посочения имейл. Всички желаещи са добре дошли в Архитектурен резерват Старо Стефаново, в СРЕДИЩЕ на българската памет, където българският език си има дом! Нищо не може да се сравни с въздействието на 160 годишна възрожденска къща и силата на нейния дух!

Добре дошъл е всеки, който има Добри очи и здрав Корен!

Искрено вярвам, че Училище ЗАРАНА ще се превърне и в извор на множество предложения

за съдържание на учебното помагало „ИЗБИРАМ РОДНИЯ СИ ЕЗИК“!

 

 

 

 

 

 

 

Споделяне: