УЧИЛИЩЕ ПО РОДОЛЮБИЕ

И БЪЛГАРСКИ ЕЗИК

Българският език е родният ни език! Езикът на който сме проговорили, езикът, на който говорят родителите ни, езикът, на който учим в училище, езикът, на който сънуваме, на който проговарят и децата ни… Не мога да ви науча на него!

Но мога да ви попитам защо не го говорите? Не, за да ви обвиня в необясним и непростим грях! А за да ви вдъхновя да отворите врата, която е пред очите ви и да познаете мъдростта, магията и великолепието зад нея. И сами да пожелаете родният ни език да живее!

„Но какво образование има тя? Какъв лиценз има? От висотата на каква се изказва Розмари?“ – крещят експертите в социалните мрежи.
Харесвам думата „висота“. И затова с радост ще я включа в отговора си и ще кажа: Позволявам си да говоря от висотата на смелостта, обичта и дълга.  Защото твърде дълго „образованите и лицензираните“ доказваха своето безсилие и безволие.

Затова като българин, който толкова обича езика си и има дарбата да разказва приказки, ще направя това, с което мога бъда полезна. Няма да ви занимавам с граматически правила. Ще си говорим за едно невероятно богатство, за което никой не разказва в българските училища – за значението, красотата, мъдростта и Силата на българските думи. Позволете ми да ви разкажа Приказката за българския език! И за онази стара дума РОДОЛЮБИЕ, в която се преплитат любовта и силата на кръвта.

В Училището, освен упражненията, които ще направим, ще отговорим на следните въпроси:

Какво означава Корен?

Какво е Родолюбие?

Има ли хора без Корени?

Каква част от Корена е езикът?

Защо не познаваме родния си език?

Кога езикът се развива? И кога обеднява?

Какъв съм аз, според езика, който говоря?

Какво е книжовен език? А разговорен?

Кога „Респект и адмирации!” замести „Чест и почитания!”?

Какво означава „Всички говорят така!”?

Каква е Магията на българския език?

Дали да живее?

От мен ли зависи?

Всъщност, единственият важен въпрос е ДАЛИ ВИ Е ВАЖНО!

На мен ми е важно. Не полагам кой знае какви усилия. Никой не обича насила. Намерих причина да обичам езика си. Сега го слушам внимателно, чувам го, пазя го и изпитвам възторг, когато открия поредното му съкровище.

Целта на моето училище е да разкажа Приказката и на вас. И да ви вдъхновя и предизвикам. Защото вярвам, че ако опитаме да говорим на родния си език, това ще му даде още живот. И Коренът ни няма да се разболее от забрава…

За кого е Училището? Училището е подходящо и необходимо най-вече за българските учители. Защото те са тези, които би трябвало да посеят семената на българския дух в светлите умове на децата!

Училището е и за всички българи над 10 години!

Провежда се в рамките на три астрономически часа.

Всяко училище, което има желание да проведе Училище по български и родолюбие в свое пространство, следва да осигури възможност за поне три часово обучение, независимо дали то се отнася до учители или ученици!

Училище по български и родолюбие се организира след предварителна заявка и уточняване на условията на имейл rozmaridemeo@gmail.com

 

 

 

 

 

Споделяне: