Розмари Де Мео до „експертната полиция”!

Отворено писмо

Пиша това писмо заради поредните нападки към личността ми, книгите и дейността ми.
Отдавна се научих да избирам битките си, за да успявам да свърша това, с което мога да бъда полезна. Битката с академиците и експертите е безсмислена и си давам сметка за това. Но ще отделя време да посоча едно уродливо и недостойно явление, родило се в социалните мрежи, което наричам „експертна полиция“. Това е една особена, непризната част от научната общност, така дълбоко обидена от липса на признание, че е посветила голяма част от времето си на преследване и най-пошло охулване на успешните „самозванци“. Можете да разпознаете служителите на „експертната полиция“ по следните признаци:

1. Гордо заявяват, че никога не са чели и няма да прочетат автора или труда, когото преследват. Достатъчно е, че авторът няма експертно образование.
2. Никога не посочват ясни доказателства за извършеното „престъпление“.
3. Винаги публикуват само на места, където са сигурни, че въпросният автор не може да отговори.
4. Никога не се изправят директно срещу посочения от тях „самозванец“.
5. Употребяват свободно обиди като шарлатани, измамници, търговци, чалгари, манипулатори, лъжци, престъпници и всякакви други, които не бих могла да повторя. Наричат това „експертна критика“.
6. Представят себе си и общността като единствен представител на „Истината“.
7. Заплашват със сигнали до съд и институции.

Но да видим действително какво се случва .
Експертите ме обвиняват, че подменям българския фолклор и българската памет. Обвиняват и други, че подменят българската история.
Всъщност, нашият грях е че някой ни чува. Нас, а не академиците!

И ето ги двата най-важни въпроса:
Защо толкова много хора избират да четат „самозвани лъжци, които безсрамно подменят българската памет”?
Защо тези хора не четат утвърдените и проверени научни трудове на „признати“ служители на науката?

Мога да отговоря.

Дами и господа академици и експерти!
Отговорът е очевиден.
Този толкова „неграмотен“ народ отдавна е прозрял, че точно вие подменихте паметта му. Точно вие години наред пишете история и народознание, които са ви поръчани. Точно вие обслужвате държавни интереси, идеологии, доктрини и изпълнявате разпореждания. Вие сте политически коректни по време на цялата си кариера. Вие и част от академичните ви предци изфабрикувахте едни от най-големите лъжи в българската история! Защото сте на служба и затова ви плащат. Толкова големи са тези лъжи и толкова дълго бяха повтаряни, че успяха да разединят и народа ни.
Борейки се за скъпоценните си звания отдавна сте принесли в жертва истината. Изготвяте научните си трудове, преписвайки години наред от „признати” учени, от менторите си и от професорите си, спазвайки ясно посочена „от горе“линия, отвъд която е невъзможно да пробиете. И обслужвайки единствено рецензентите си. И в края на всеки научен труд задължително публикувате онова академично чудо, наречено „библиография” – списъкът с „утвърдени” академични имена, от които сте преписвали, за да получите академична степен.

Обвинихте ме, че „Стопанката на Господ“ няма библиография. Обвинихте ме, че не съм посочила източниците си измежду признатите учени.  Така е, не съм ги посочила. То е защото източниците ми не са между тях.

Дами и господа, научни чиновници!
Народът отдавна разбра, че вие подменихте историята му и съсипахте националната му гордост. И обвинява точно вас в непростими грехове. Защото вие пишете и учебниците на децата му. Онези учебници, които всички заклеймяват. Чието съдържание изумява и отвращава всички ни от години и което денонощно се качва, обсъжда и развенчава в социалните мрежи. Защото друг начин няма.
Вие нарекохте този народ неграмотен във всичките си изследвания на народна памет.  Простете, във всичките си преписи, а не изследвания. Защото изследвания на терен отдавна не правите. Не ви плащат достатъчно командировки.

Един от вас скоро призова „заблудените последователи”: „ Не допускайте мисълта, че г-жа Де Мео се приема сериозно в академичните среди!”
Отговарям засегната: Напротив, г-н експерт! Академичните среди ме приемат много сериозно! Те не спират да се занимават с мен от години. Произведоха се десетки статии с обвинения. Отделиха ми време дори в лекции пред студентите си. От къде знам ли? Пишат ми студентите. Всякакви хора  ми пускат линкове, снимки от безумни постове, чатове и коментари.

Аз обаче съм притеснена, че не съм достатъчно важна.
И ще изразя далеч по-голямото си притеснение, че вашата „истина за българския фолклор“ не е достатъчно важна.

Защото ако истината беше наистина важна за експертите, те би трябвало да положат всички усилия да я защитят. Уви, наблюдава се следното:

 1. Никой не посмя да дойде на училищата ми, за да посочи истината и да защити достойно българския фолклор от подмяна.
 2. Никой не посмя да поведе дело по обвинения в плагиатство. А трябваше. Защото според закона „обвиненията в недоказано престъпление също е престъпление!”.
 3. Никой не посмя да дойде на десетките безплатни форуми, в които участвам, за да развенчае „лъжите ми” публично.
 4. Никой не посмя да проведе публичен открит разговор с мен, било то в социалните мрежи. Навсякъде, където се говори против личността ми и училищата ми, профилите и групите са ме блокирали.
 5. Никой не пусна сигнал към МОН, за да „спре Де Мео и магиите ѝ против образованието“.
 6. И най-важното: Нито един експерт не положи усилие да обяви безплатно обучение в училищата, както направих аз, за да учи децата на „истината за българския фолклор“.

Защо дами и господа, чиновници? Нали крещяхте „пазете си децата от „Зарана”“!

Защо не отидете да ги опазите? Да не би и затова да не са предвидени командировъчни и хонорари?

Защо поне веднъж не застана някой от вас с лицето и титлите си, за да защити българската памет и българския език от „подмяната в „Стопанката на Господ” и „Зарана”? Не, не сред своите, не сред глутницата чакали, които лаят само, когато са заедно и само през нощта!

Никога не съм твърдяла, че книгите ми са научни трудове. Опазил ме Бог от научно словоблудство, което никой не чете!

Книгите ми са автобиографични. Разказвам в тях за личните си срещи и преживявания с хора, които промениха живота ми. Разказвам ги като приказка. Защото смятам, че срещата ми с магията може да бъде разказана само през приказка. Затова и книгите ми са сказания и требници на народната вяра. Точно такава, каквато я срещнах и каквато я видях през широко отворените си очи и сърце.

Кои сте вие, че ще кажете какво съм видяла? И кой изобщо го интересува какво мислите?

Не дами и господа, не ви е проблем „подмяната”!

Проблем са ви обичта и успехът.

Вие потребата на народа не я познавате. Народът за вас е „неграмотен информатор” с дебела глава, на чиято наивност и суеверия се присмивате във всичките си академични трудове, принизявайки битието му до „първобитност и неграмотност” до ден днешен. От години безнаказано прекроявате паметта му по аршина на управниците му, които ви плащат.

Хората посмяха да кажат, че от „Стопанката на Господ“ научили за Русалиите, за Еньовден, за Благовец… Че „Зарана“ ги предизвикала да говорят на български, че изпитали огромна гордост, че са българи докато четат…

Чудовищен грях на простия народ, нали?
Оказа се, че простият народ никога не е чел вашите книги. И не иска.
Призовавам ви спешно да го спасите от заблуда!

Ще предложа следното за сетен път: Елате на живо!
Каня ви, както поканих „експертите” охулили ме преди училището ми в Панагюрище. „Госпожа Де Мео да се моли да не дойда на място…” написа експертът, праведно разгневен, че дори общините вече канят измамницата. И друг път бях чувала това.
Ех, неуважаеми, отговорих му, не ме заплашвайте в затворени групи и в профили, където съм блокирана! Елате на живо!

Казвам на всички ви!
Тъй като ме хулите, че печеля твърде много, каня ви безплатно! Ще платя командировъчните на академика куражлия, който реши да защити публично българския фолклор от подмяна. За да не е сам, каня го с придружител! Мога да си го позволя.
За разлика от вас, чиновниците, аз съм независим човек. Никой не финансира пътуванията ми, хотелите ми, храната ми, никой не издава книгите ми, никой не ми плаща заплата, надбавки, бонуси, хонорари, болнични, зали и командировъчни. Всичко си плащам сама. И сама слагам цена на труда си.
Та мога да поема всеки разход, свързан с различна истина от моята. Защото Истината наистина е важна!

Дали дойдоха експертите в Панагюрище?
Разбира се, че не. Както не дойдоха и в Пловдив преди няколко години (а дълго се организираха). В Панагюрище изчетох имената им в залата. Едно по едно. Тишината беше оглушителна. Попитах има ли хора, които да ги знаят. Казах какво да им предадат.
Ще кажа и на вас.

Предстоят ми събития, ще ги обява публично.
Ако не се появите, не се сърдете никому.
Защото страхливецът, лъжецът и клеветникът си остават такива, било то облечени в докторска степен.

Ще завърша с благодарности и малък съвет.

Благодаря за неспирното внимание вече 9 години, било то изразено в нестихващ вой на застрашената глутница. Точно така изглежда признанието на низшите духом.

Вчера един академик е обявил, че подмяната в „Стопанката на Господ” може да се сравни по влияние само с мистификацията „Веда Словена”.

Благодаря и на него! Това наистина е огромно признание, за което не знам дали съм достойна..

И накрая, простете нахалството на самоукия да съветва учения ум!

Не водете битката срещу!

Водете битката си ЗА!

Само трябва да намерите онова свято дело, в чието име да я водите. Без трудов договор.

И нека да е честна играта!

Народът, когото толкова презирате, но чието признание търсите, обича честната игра.

Разпознава я винаги.

 

П.П. Днес в Софийския университет ще се състои събитие, обявено в някои медии като „Антибългарско позорище в Алма матер“. От самия университет е обявено като „Дискусия по повод злоупотребите с 80 годишнината от „спасяването на българските евреи““. Това е изключителен пример на какво става трибуна университетът и как поредната „истина“ на някои експерти ще предизвика огромно разделение в българския народ.

 

 

 

Споделяне:
2024-04-03T21:59:20+02:0013 коментара

13 коментара

 1. Нели Балиева 03/04/2024 в 12:47-Отговори

  Здравейте!
  Възхитена съм, очарована и омагьосана от вашите книги!Преподавам български език и литература и разказвам на учениците много неща, които съм научила именно от Вас.
  Не си спомням книга да ме е вълнувала по подобен начин! Нещо подобно изпитах, четейки „Майстора и Маргарита“.
  Желая Ви цялата Любов и цялата Сила, за да вършите това, което е важно и ценно за Вас!

 2. Ивелина Б. 03/04/2024 в 12:51-Отговори

  Благодаря Розмари, че написа тази ‘защита’ за себе си и труда си ( двете невероятни, магични книги ) които ме накараха и да плача и да се смея от чувство на изпълненост във всяко кътче на сърцето ми! Благодаря, че ми достави с тези свои думи, чувство на благодат и справедливост, защото се изпълвах с гняв и тъга всеки път когато прочетях нещо от ‘експертите’ против трудът ти…Бъди точно такава каквато си заВинаги! ♥️
  П.С. Знам, че не обичаш сърчица, но ти пращам и силата на моето, да подкрепя твоето и никога да не се съмнява ,че стои на правилния, борбен път за да Бъде България!
  С Уважение и Почит!

  • Десислава Димитрова 03/04/2024 в 17:22-Отговори

   Роз Мари, имаш признанието и подкрепата на своите читатели, а това е силата, за която, вярвам, жадува всеки автор! Истината, винаги, побеждава! Така се радвам, че те има, че се появи и ни припомни кои сме и не само…, а най-хубавото е, че има и будни деца, родени с мисия да обичат и почитат родината си, те са твоите последователи, а ние родителите, единствено, можем да ги съпътстваме и подкрепяме, защото се оказва много “ненормално” и “неприемливо” да обичаш корените си и да го заявяваш, за съжаление на тези, които не умеят да разбират…

 3. Стефка Каралеова 03/04/2024 в 13:41-Отговори

  Прекрасна Розмари ❤️,
  Нямаше как да остана безразлична след прочетеното, затова бих искала да кажа едно огромно БРАВО за всички изписани думи верни и точни , и аз заставам зад Вас и написаното !
  „Стопанката на господ“ – Библията на моя дом, дух и вяра !
  Четях я и като че ли „виждах“ двете ми баби (и двете шопкини), как ми разказват, напътстват, възпитават, четях и чувах същите думи и притчи …Огромно съвпадение, което ме остави безмълвна.
  Аз израстнах с мъдростта им, която те ми предадоха, израстнах именно в техния свят, чрез тях, а сега мога да държа в ръцете си „този свят“ благодарение на Вас и Вашия труд. Чувството е неописуемо за мен 🥰- велико е, истинско е, красиво е 🌺!
  Огромна благодарност и признание към Вас❤️!
  Благословена сте и винаги БЪДЕТЕ ❤️ !!!

 4. Rose Marshall 03/04/2024 в 13:45-Отговори

  Ogromno Blagodarq za vashiqt trud🙏

 5. Гергана Костадинова 03/04/2024 в 18:44-Отговори

  Розмари, ще заменя думата браво с ПРЕКРАСНО! и както казва Народът ни „право куме у очи“, е поне така е на шопски:). И аз сега искам да видя кой академик, доцент и т.н наречен българист и пишещ учебници, наистина ще дойде, ще слуша, ще види и дай Боже и да си помисли. Да Бъде!

 6. Маргарита Димитрова 03/04/2024 в 20:00-Отговори

  Розмари Де Мео прекрасно сте се изразили за „академиците“ на българските обичаи и вяра. Изцяло ви покрепям. Радвам се че ви има! Да видим кой от „академиците“ ще се отзове на вашата покана за открит разговор, лице в лице.
  Доброто да е с вас!

 7. Румяна Николова 03/04/2024 в 20:47-Отговори

  Бъди благословена и продължавай в същия дух!

 8. Антоанета 04/04/2024 в 07:25-Отговори

  Подкрепям всичко написано по-горе! Благодаря ви ,
  за положеният труд ,
  за българщината и за предаността!
  Бъдете живи, здрави и успешни! Бог с нами!
  🙏❤️🇧🇬

 9. Антоанета Янакиева 05/04/2024 в 11:13-Отговори

  За мен Вашите книги бяха като светкавица в живота ми! Не изпитвам страх,или притеснение да говоря за тях!Миналото и споменът намериха своя глас и аз искам да съм част от това,за да бъде и да ги има в живота на децата и внуците ни!И те да го разкажат нататък! За да има всичко смисъл!

 10. Йовка 05/04/2024 в 23:06-Отговори

  Не разбирам защо толкова много злоба е изразена срещу вас. Четох първата ви книга и я възприех по начина по които вие сте я задумали. Естествено че книгата ви не е научен труд, и не претендира за нещо подобно. Съжалявам много че ви нападат така и искам да изразя подкрепата си към вас. Аз живея в чужбина и не съм запозната с критиките срещу вас, но май повечето са от завист и безсилие. Не си го слагай на сърце!

 11. Десислава 19/04/2024 в 14:59-Отговори

  Дълго се чудех какво от всичко, което ме вълнува около творбите Ви да споделя. Защото е много – чувства, мисли, спомени. Но мисля, че простичкото ще е най – вярно. Намерих себе си в творбите Ви. Разпознах Ви в спомените си от детството ми в Родопите. Всичко, което споделяте е вярно. Благодарение на платените академични умове губим себе си.
  Вие ми помогнахте да се намеря, да си спомня и да стана повече българка от когато и да било.

 12. Ирина Недкова 03/05/2024 в 15:16-Отговори

  Шарена и споделена да си !

Оставете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Заглавие

Go to Top