СТОПАНКАТА НА ГОСПОД

сказание и требник на българската народна вяра

Автор: Розмари Де Мео   |  Обем: 333 стр., меки корици | Размери: 17 x 20см | Тегло: 0,490кг.

    „Стопанката на Господ” е сказание по истински случай и требник на българската народна вяра. В книгата са описани лични и родови български тайнства живи и до днес и приказката за тяхното откриване. Описанието на тайнствата позволява на всеки българин, който ги прочете, да ги извършва сам или в рода си.
Стига да обича и почита корена си…и да усеща потреба да го стори.
Понятието „требник” идва от старата дума „потреба” – нужда. Една от най-големите ценности в книгата са 11-те народни повели и най-вече последната :

„Почитай вярата всекиму, било тя чужда на твойта, че тя е най-скъпа потреба и право на всеки човек!”.

Историята, описана в романа е посветена на потребата на българите да си пазят обичаите, магията и старата вяра.

КРАТКО СЪДЪРЖАНИЕ

     Райна  напуска България, за да се омъжи и живее в Италия. Животът там е прекрасно сбъдване на голямата й мечта. Но нещо се пропуква, цветовете от приказката изтичат и Райна се разболява. Никой не разбира причината. Единственото обяснение, което кръжи наоколо е… магия. Младата жена се връща в България, за да си подреди мислите и да намери покой. Пътят я завежда в селска махала при няколко старци, които променят живота й.
В махалата една баба й казва, че коренът й бил български, бил от дълбоките… и не я пускал. А бабата е наречница…
Старците учат Райна, че силата й е точно там, в българския й корен. Хващат нишката на Райниния живот и я пресукват така, че да си вземе силата. А в заника на живота си, старата наречница предава дарбата и знанието си…  

Една веща баба все повтаря, че ще дойде време, в което българинът отново ще си чуе Корена и през Него ще си върне и силата! „Стопанката на Господ” разказва, как реченото й може бъде сторено.

 

Народната певица Валя Балканска за книгата:

     „Благодаря на Розмари, защото е съзряла огънчето на съхранената българска душа и през тръните и плевелите е отворила път към нея.
Като прочетох и 11-те народни повели в тази книга, събрах внуците си и четох и на тях. Мисля си, че това е книга с корени и че ще бръкне на много българи в душите…

ЗА АВТОРА:

     Розмари Де Мео носи това име поради италианския произход на бащиния си род. Тя завършва НАТФИЗ “Кр. Сарафов” в клас на проф. Стефан Данаилов. Няколко години след това заминава за Италия.  Но българският й корен я дръпва обратно в родината и пътят й поема в нова посока. Със сестра си и баща си създават фондация ЩЕДРО СЪРЦЕ и заедно правят националните кампании „Да вдигнем знамето в училище” „Съхрани българското”, и „Шампионите тръгват от училище”. В последствие работи като телевизионен сценарист и редактор. Последните години Розмари Де Мео обикаля страната със семинарите си „Скритото знание на българите” и „Дарът на корена”. Самата тя е наречница. Защитава дипломна  работа на тема „Българското обредно наричане като терапия”, която можете да видите тук

Ако желаете да научите повече посетете нашата група във Facebook

Споделяне: